İŞKUR'dan geleceğin meslekleri raporu!

İŞKUR'dan geleceğin meslekleri raporu!

Gelecek 10 yıl içinde iş gücü piyasasının dinamiklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen araştırma, önümüzdeki dönemde ön plana çıkması beklenen meslek gruplarını ortaya koydu.

İmalat Sektöründe Öne Çıkan Meslekler

İşgücü ihtiyacının en fazla olduğu alan olan imalat sektöründe, gelecek 10 yılda ön plana çıkması beklenen meslekler arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zekâ uzmanı gibi dijital teknoloji alanlarının yanı sıra inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı ve CNC operatörü gibi meslekler de bulunuyor.

En Çok Aranan Meslekler ve Artan Beceriler

İŞKUR'un araştırmasına göre, en fazla eleman aranan meslekler arasında dikiş makinecisi, garson, satış danışmanı gibi meslekler öne çıkarken, açık işlerde en fazla aranan beceriler "yeterli mesleki ve teknik bilgi" ve "iş tecrübesi" olarak belirlendi.

Eleman Temininde Güçlük Çekilen Meslekler

Araştırmaya göre, işverenlerin eleman temininde en fazla güçlük çektiği meslekler arasında dikiş makinecisi, garson, ahşap mobilya imalat ustası gibi meslekler bulunuyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ilgili meslekte yeterli iş başvurusunun yapılmaması, gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması ve yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması yer alıyor.

İstihdam Artışı Beklenen Meslekler ve Yatırım Planları

Gelecek dönemde en fazla istihdam artışı beklenen meslekler arasında garson, kurye, satış danışmanı gibi meslekler öne çıkarken, yatırım yapmayı planlayan işverenlerin tercih ettiği ilk 10 il sırasıyla İstanbul, Bursa, İzmir, Konya gibi büyük şehirlerden oluşuyor.

İŞKUR, gelecek yıl için planlanan İşgücü Piyasası Araştırması'nda farklı bir yöntem benimseyerek işverenlerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirecek. Bu sayede, iş yerlerinin yapısal özellikleri, eleman ihtiyaçları ve istihdam beklentileri daha doğru bir şekilde değerlendirilecek ve geleceğin mesleklerine ilişkin daha kesin tahminler ortaya konabilecek.