Çalışma Bakanı Hepsini Cevapladı: Asgari Ücrete Ara Zam, Emekliye Zam Formülü, Refah Payı...

Çalışma Bakanı Hepsini Cevapladı: Asgari Ücrete Ara Zam, Emekliye Zam Formülü, Refah Payı...

AK Parti Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye refah payı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: "Emekliye Refah Payı Verilmesi İçin Temmuz Ayını Bekleyelim"

AK Parti Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye refah payı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Bakan Işıkhan, "Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim" dedi.

Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak mı?

Bakan Işıkhan, asgari ücrete ara zam yapılmasıyla ilgili soruya ise "Ara zam gündemde değil. Enflasyonla ilgili gelen verilerimiz çok güzel" şeklinde yanıt verdi.

Emekliye Zamda 3 Farklı Formül

Emekli ve memur maaşlarındaki artışlar öncesi kamuoyunda 3 farklı zam formülü konuşuluyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

1. Taban Maaşın Artırılması: Şu an 10 bin TL olan taban maaşın muhtemelen 12 bin 500 veya 15 bin TL seviyelerine çıkarılması bekleniyor. Çünkü maaş farkları genellikle kök aylıklara yapıldığından, özellikle 2000 sonrası emekli olanlarda 5 bin 500 TL ile 6 bin TL civarında emekli kök aylığı alanlar bulunuyor. Bu durumda, kök aylığı 8 bin TL altında olanlar zam alamayacağından taban aylığın artırılması gerektiği kanaatindeyim.

2. Refah Payı: Önceki dönemlerde refah payı adı altında ilave zam yapıldığını göz önünde bulundurarak, bu dönemde de refah payının memur emeklileri için artırılacağını tahmin ediyorum. Temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklilerinin alacağı zam farkı %25,39 iken, memur ve memur emeklilerinde toplu sözleşmeden kaynaklı oluşacak fark %19,39 olacaktır. Bu farkın eşitlenerek %6 oranında memur emeklilerine refah payı verileceğini düşünüyorum.

3. Kök Maaşa Seyyanen Zam: Kök maaşa seyyanen zam yapılması, bütçe dengelerinin büyük ölçüde değişmesi anlamına gelir. Bu nedenle, sadece taban aylığın altındakilere seyyanen zam yapılması durumunda tüm emekliler arasında huzursuzluğa neden olabilir. Bu sebeple, ekonomi ekibinin bu seçeneği uzak görmesi muhtemeldir.

En Güçlü Formül Hangisi?

Emeklilere yönelik en güçlü beklenti, en düşük emekli maaşının 12.500 TL ile 15.000 TL seviyesine getirilmesi ve SSK, Bağkur, memur emeklilerinin maaş farklarının %25 civarında eşitlenmesidir. Bu beklentiler doğrultusunda, emeklilere yapılacak düzenlemenin nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz