Tereyağları artık böyle olacak! Besin değerleri arttırılıyor mu?

Tereyağları artık böyle olacak! Besin değerleri arttırılıyor mu?

Tarım ve Orman Bakanlığı tüketicileri korumak için ürünlerdeki taklit etmeyi önlemek amacıyla ‘Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sade Yağ Tebliğ Taslağı’nı’ hazırlayarak görüşe sundu.

Dünya genelinde bakıldığında gelişmiş ülkelere göre Türkiye’de satılan hazır gıdaların besin değerlerinin ve kalitesinin düşük olduğu ve bu konunun da uzun zamandır kamuoyu tarafından bilindiği aşikar. Hazır gıdaların besin değerlerini arttırmak için ilk adım olarak tereyağı tercih edildi. Detaylar haberin devamında…

Bu Tebliğ Taslağı’nın içeriği açıklandı!

Hem tüm işletmelerde hem de evlerimizde sıklıkla kullandığımız tereyağı için açıklanan yeni taslağın tereyağı kalitesi için daha uygun olduğunu haberimizin devamında göreceğiz.

Açıklanan tebliğ taslağına göre yapılacak olan bu düzenlemeyle tereyağı ve sade yağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafaza edilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlaması için gereken tüm özelliklerin belirlenmesi hedef olarak gösterildi. Bu doğrultuda tuz ilave edilmeyen tereyağının süt yağı oranının ağırlıkça en az %82 olması kriteri getiriliyor.

Özellikle Çeşni maddesi bulunmayan tereyağında aroma vericilerin kullanılmayacağı Tebliğ eklendi. Bu düzenleme kapsamında ürünlerde manda sütü aroması ile yoğurt aroması gibi süt süt ve süt ürünleri aroma vericileri de kullanılmayacaktır.

Ambalajlarda yeni kurallar!

Tüm bu ürünlerde etiketleme, ambalajlama tebliğ taslağıyla yeniden düzenleniyor. Bu düzenlemeye bakıldığında ürünlerin etiketinde gıda adının temel görüş alanda yer alması gerekecek. Bu ürünlerin içerdiği süt yağı miktarları gıda adının yanında ve en az gıdanın adıyla aynı yazı stil büyüklüğünde temel görüş alanında belirtilmesi zorunlu olacak. Eğer bu tereyağında çeşidi kullanıyorsak kullanılan çeşni maddesi de gıdanın adıyla birlikte kullanılacak. Ürünler taşınırken ve depolanırken son tüketiciye gidene kadar sıcaklığın en yüksek altı santigrat olması gerekmek durumundadır.

Açıklanan bu tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Gıda Yem Kanunu’nun ilgili maddeleri kapsamında idari yaptırım uygulanabilecektir. Tüm gıda işletmecileri 31 Aralık 2024 tarihine kadar Tebliğin hükümlerine uyum sağlama zorunluluğun da olacaktır. Ancak bu tarihten önce etiketlenen veya piyasaya sunulmuş olan gıdalar ise raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz