Kur’an’da da ismi var!  Bir miktarı tansiyon ilacı etkisine sahip, kolesterolü düşürürken bazı vitaminler depolarını dolduruyor

Kur’an’da da ismi var! Bir miktarı tansiyon ilacı etkisine sahip, kolesterolü düşürürken bazı vitaminler depolarını dolduruyor

Baklagiller, tavsiye edilen ve son derece sağlıklı besin kaynaklarıdır. Özellikle içlerinden bir tanesi var ki Kur’an’da bile ismi geçiyor, yiyen bir daha yiyor. Hem ekonomik hem de besleyici olan bu mucizevi gıda, sağlık konusunda birçok açıdan faydalı.

Mercimek, beslenme değeri son derece yüksek olan, çok yönlü baklagillerden biridir. Bu mucize besinin ismi Kur’an içerisinde de geçer. Sağlığa olan yararları saymakla bitmeyecek olan mercimek, dünya da genel olarak birçok mutfakta vazgeçilmez bir yere sahiptir. İşte mercimeğin yararları!

Yüksek proteine sahiptir

Mercimek, bitkisel protein bakımından son derece zengindir. Vejetaryenler ve vegan olan için çok iyi bir protein kaynağıdır. Aynı zamanda, kas büyümesi ve onarımı için gerek duyulan amino asitleri içerir. Bir fincan dolusu pişmiş mercimek, genel olarak 18 gram proteine sahiptir.

Lifli olduğu için kabızlığı engeller

Yüksek lif içeriğine sahiptir. Lif, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı engeller. Aynı zamanda, çözünür lif içeriğinden dolayı kolesterol seviyelerini düşürmek konusunda destek olur ve kalp sağlığını koruyucu bir üründür.

Folat, magnezyum, demir, fosfor, potasyum ve B vitaminleri gibi çoğu vitamin ve minerallere sahiptir. Folat, daha çok hamilelik döneminde fetüsün sağlıklı bir şekilde gelişmesi için önemlidir. Demir ise, vücutta oksijen taşınmasına yardımcı olan hemoglobinin üretiminde önemli bir role sahiptir.

Şeker hastalığına iyice gelir

Mercimek, düşük glisemik indeksine sahip bir üründür, bu da kan şekerinin yavaş yükselmesine yardımcı olur. Yüksek lif içerdiği için şekerin emilimini azaltıp kan şekeri seviyelerinin dengeli kalmasına destek olur. Bu özellik, diyabet hastaları açısından mercimeği son derece ideal bir besin haline getirir.

Kalp sağlığını destekleyici çoğu bileşeni içerir. Potasyum, lif ve magnezyum, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur ve hipertansiyon riskini aza indirir. Aynı zamanda, içeriğinde yer alan antioksidanlar, serbest radikallerle savaşıp kalp hastalıklarına karşı koruma etkisi gösterir.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz