KKTC'de oy çokluğuyla asgari ücret 29 bin 640 TL oldu!

KKTC'de oy çokluğuyla asgari ücret 29 bin 640 TL oldu!

KKTC’de 24 bin lira olan asgari ücret yeniden görüşüldü ve net olarak 29 bin 640 TL oldu. Vatandaşların ve hükümetin kararları doğrultusunda artış yapılan miktar herkesi mutlu etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) asgari ücreti Türkiye’nin asgari ücretini neredeyse iki katı olduğu ifade edildi. KKTC’de 24 bin lira olan asgari ücret yeni düzenleme ile net 29 bin 640 lira olacağı belirlendi. KKTC’deki asgari ücret, Türkiye’deki asgari ücretine17 bin 2 TL ücrete 12 bin 638 TL fark attı.

KKTC’deki asgari ücrette günlük ücret 1.572 TL oldu

KKTC’deki asgari ücrete nazaran Türkiye’de asgari ücrete bakıldığında alım gücündeki düşüşe rağmen ikinci kez zam yapılmama kararı verilirken KKTC asgari ücreti yılın 5. ayında 29 bin 640 TL’ye yükseltti. KKTC Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafınca alınan kararda yeni asgari ücreti oy çokluğu ile belirlendi. Devlet ve işçi taraflarının oy birliği ile 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren uygulanacak olan asgari ücretin brüt tutarı ise 34 bin 70 TL olacağı açıklandı.

Toplantı sonrası açıklama yapan KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, “Yeni asgari ücret, brüt 34 bin 70 lira iken net 29 bin 640 lira, haftalık kazanç 7 bin 862 lira 30 kuruş, günlük kazanç ise 1.572 TL ve saatlik 196 lira 55 kuruş olarak uygulanacak” dedi. Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası temsilcisi Cengiz Alp yaptığı açıklama da ise “İşveren kesimi bu ülkedeki enflasyonun sebebi değildir. İşveren tarafı ise ‘hayır’ oyu vererek asgari ücretin belirlenmesinde izlenen yöntem yanlıştır” açıklamasını yaptı.

İşverenle beraber işçi ve devlet onayladı

KKTC devletinde belirlenen son kararname ile Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nda yapılan görüşmeler doğrultusunda asgari ücret artışına işveren muhalefet olması yönünde karar verildi. Mayıs ayından itibaren geçerli olacak asgari ücrette 5 bin 640 TL artış olması yönünde, işçi ve devlet temsilcilerinin bir arada yapıldığı oylama neticesinde kabul edildi.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz