İşte o bilimsel araştırma: Etsiz beslenme karaciğere iyi geliyor!

İşte o bilimsel araştırma: Etsiz beslenme karaciğere iyi geliyor!

Son bilimsel araştırmalar, sadece bir öğün boyunca etsiz beslenmenin, karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösteriyor.

Yapılan çalışmalar, vegan veya vejetaryen bir diyetin, siroz nedeniyle karaciğeri hasar gören yetişkinlerde zararlı amonyak düzeylerini azaltabileceğini ortaya koyuyor.

Karaciğere iyi gelen etsiz beslenme

Virginia Commonwealth Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Richmond VCU Tıp Merkezi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, et yemeyen bir öğünün, karaciğer sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor. Çalışma, 30 etobur yetişkine yapılan deneylerle gerçekleştirildi.

Araştırmacılar, 10 katılımcıya domuz ve sığır etinden yapılmış bir köfte, 10 katılımcıya vegan et ikamesi ve diğer 10 katılımcıya da vejetaryen fasulye burgeri sundu. Her gruba az yağlı patates cipsi, tam tahıllı çörek ve su verildi. Deneyde, katılımcıların kan ve idrar örnekleri alınarak çeşitli parametreler incelendi.

Yapılan araştırma sonuçlarına göre, et yemeyen katılımcılarda amonyak düzeylerinin daha düşük olduğu belirlendi. Ayrıca, hepatik ensefalopati ile ilişkili amino asitlerin de etli burger tüketenlere göre daha düşük olduğu gözlendi.

Vegan beslenme ve siroz

Araştırmanın ön sonuçları, vegan beslenmenin siroz ve amonyak düzeyleri üzerindeki etkisinin daha fazla araştırılması gerektiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, bu bulguların, karaciğer hastalığı olan bireyler için önemli bir beslenme stratejisi olabileceğini vurguluyorlar.

Gelecek çalışmalar ve umut verici gelişmeler

Bu bulguların daha geniş kapsamlı araştırmalarla desteklenmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, et yiyen karaciğer hastalarının beslenme alışkanlıklarını değiştirerek bitki veya süt kaynaklı proteinlere yönelmelerinin, karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceği umuluyor.