İklim değişiklikleri son günlerde dikkat çekmeye devam ediyor!

İklim değişiklikleri son günlerde dikkat çekmeye devam ediyor!

İklim değişikliğinin son günlerde değişmesi yüzünden hava dalgalanmaları, kuraklıklar, orman yangını, sel baskını gibi doğal afetler artmaya devam ediyor.

Yapılan yeni çalışmalara göre, Dubai bölgesindeki artış şiddetli bir şekilde artmaya devam ediyor. İşte iklim değişikliğinin neden olduğu hava koşulları. Tüm merak edilenler haberimizin geri kalanında…

Şiddetli yağış

Sıcaklıktaki her 1 derecelik artış için atmosfer yaklaşık %7 daha fazla nem tutabilir. Bu bazen daha kısa bir süre ve daha küçük bir alan üzerinde daha fazla yağışa neden olabilir. Bilim insanları, aşırı hava olaylarının iklim değişikliğine atfedilip atfedilemeyeceğini, insani nedenleri dikkate alarak değerlendiriyor.

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'daki şiddetli yağışlarda iklim değişikliğinin tam olarak nasıl bir rol oynadığını anlamak zordu. Gerçekten de şiddetli yağışlar bu bölgede nadir görülüyor ve bu da bilim adamlarına daha az tarihsel karşılaştırma sağlıyor.

Aşırı derecede hava sıcaklıkları ve kuraklıklar

Ortalama sıcaklıklardaki hafif bir artış bile aşırı sıcaklıklara göre fark yaratır. Günlük sıcaklıkların dağılımı sıcak seviyelere doğru kayıyor, bu da sıcak günlerin daha olası ve daha muhtemel olmasını sağlıyor.

Nisan 2024'ün başlarında, Afrika'nın Sahel bölgesindeki aşırı sıcaklık dalgası sırasında sıcaklıklar yaşanmaya devam ediyor. Mali'de 48,5°C'ye ulaştı ve bu da hastaneye yatışlarda ve ısıda artışa yol açtı.

İklim değişikliğinin tetiklediği dalgalar toprakları kurutarak kuraklığı daha da kötüleştiriyor. Bu, yukarıdaki havanın daha hızlı, daha yoğun bir şekilde ısınmasına neden olur. Aşırı sıcakların olduğu dönemlerde çiftçilerin su talebinin artması su temini üzerindeki baskıyı artırıyor.

Yangın riski

Yangınlar dünyanın birçok yerinde doğal olarak meydana geliyor. İklim değişikliğinin belirli bir kontrol edilemeyen yangını kötüleştirip kötüleştirmediğini bilmek zordur, çünkü arazi kullanımı değişikliği gibi diğerleri de devreye girer.

Ancak aşırı ve uzun süreli sıcaklık, topraktan ve bitki örtüsünden daha fazla nem çeker. Bu ıslak ve kuru koşullar, özellikle rüzgarlar estiğinde inanılmaz derecede hızlı yayılan yangınları körüklüyor. Kanada 2023'te en kötü yangın sezonunu yaşadı. Birçok kişi bu sene orman yangınları için tetikte.