Hedonik açlık nedir?

Hedonik açlık nedir?

Severek yediğiniz ve doyduğunuzu hissettiğiniz bir yemekten sonra bile hala bir şeyler atıştırmak istediğiniz zamanlar oldu mu? Eğer sorunuzun cevabı evet ise, uzmanların görüşlerine göre ‘hedonik açlık’ olabilirsiniz.

Bilim insanlarını görüşlerine bakılırsa aç olduğumuz için sadece zevk için tükettiğimizi söylüyorlar.

Bu durumun genellikle, gıdanın kolay bulunduğu bölgelerde görülüyor çünkü açlıktan ziyade sadece zevk için beslenildiği için gıdanın bol olduğu topluluklarda görülmesi olası bulunuyor.

Hedonik açlık nedir ve nasıl kaçınılabilir?

Herkesin bildiği üzere vücudumuz beslemeden kaynaklı aldığımız kaloriler ile çalışmaktadır. Aldığımız kaloriler yakıldığında ve ortaya yakılacak kalori kalmadığında beynimize uyarı gidiyor. Bu uyarı normal sistemin bir uyarısıdır ve ‘fiziksel açlık’ olarak ifade edilir. Fakat ‘Hedonik açlık’ biyolojik açıdan değil sadece istek ve ihtiyaca yönelik bir beslenme şeklidir.

Yapılan bir araştırmanın çıkan sonucunda, neredeyse herkeste bu alışkanlığının olduğunu ve motivasyonun zevk olan amaç odaklı davranışları sahip olduğunu gösteriyor. Fakat görülüyor ki Hedonik beslenmeden kimse salata yemiyor. Yine yapılan önemli bir araştırmaya göre yönelimler genelde yağ, tuz ve şeker üzerine yapılıyor. Bu ürünlere yönelmemizin sebebi ise bize enerji verdikleri ve yerken bize sundukları hazdır.

Obezite riski yüksek mi? Nasıl kaçınabiliriz?

Bu gıdaları yani yağ, tuz ve şeker gibi gıdaları aldığımız sürece obezite riski oldukta yüksek. Bu gıdalar Hedonik açlığı tetiklese de sağlığımız için oldukça risk taşıyor. Bakıldığında sırf zevk için tüketilen gıdalar obeziteyi tetikliyor. Bu yiyecekler çok lezzetli ve çok iştah kabartıcı olmasa da sağlığımız için oldukça tehlikeli. Dünya genelinde her sekiz kişiden birinin obez olma bu durumu daha da açığa çıkarıyor.

Bu durumdan kaçınmak için neler yapabiliriz sorusuna ilk olarak şöyle cevap verelim. Aslında zevk olarak yemek yemek çok da bir sorun yok çünkü ödüllüme sağlıyor ve insanı motive ediyor. Ancak fazla yemek ve bunu bağımlılığa çevirmek obezite riskini ortaya çıkarıyor. Bu durumdan kilo vererek kurtulacağımız aşikar. Kilo vererek, yeni yemek alışkanlıkları sağlayarak ve düzenli spor ile bu durumdan uzaklaşmayı sağlayabilir.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz