Hazırlıklı olun jeomanyetik fırtına bekleniyor!

Hazırlıklı olun jeomanyetik fırtına bekleniyor!

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyindeki patlamalardan kaynaklı kuzey yarım kürede şiddetli bir jeomanyetik fırtına beklediğini duyurdu.

Bu nadir ve güçlü fırtına, 2005'ten bu yana ilk kez yaşanacak ve elektronik sistemlerde ciddi etkilere neden olabilir.

G4 sınıfı jeomanyetik fırtına uyarısı

NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nin açıklamasına göre, şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtına, kuzey yarım kürede 3 gün boyunca etkili olabilir. Fırtına, özellikle güç sistemleri ve uydu iletişimlerinde aksamalara yol açabilir.

Bilim insanları, fırtınanın kutup ışıklarına neden olabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo frekanslarında aksamaların yaşanabileceği uyarısında bulunuyorlar. Bu durum, özellikle elektronik cihazların ve iletişim sistemlerinin doğru çalışmasını etkileyebilir.

Jeomanyetik fırtınanın kaynağı, Güneş'in yüzeyindeki patlamalardan kaynaklanan büyük bir güneş lekesi kümesi olan "Bölge 3664" olarak belirlendi. Bu küme, Dünya'nın 16 katı büyüklüğünde ve fırtınanın şiddetini belirlemede kritik bir rol oynuyor.

Voltaj kontrolü ve uydu problemleri

NOAA'nın uyarısına göre, fırtınadan kaynaklı yaygın voltaj kontrolü sorunları ve uydu navigasyon sistemlerinde sürtünme, izleme ve yönlendirme problemleri yaşanabilir. Bu durum, elektrik sistemlerinde ani kesintilere ve iletişimde aksamalara yol açabilir.

Kuzey yarım kürede beklenen şiddetli jeomanyetik fırtına, elektronik cihazların ve iletişim sistemlerinin etkilenme riskini artırıyor. Bu nedenle, uygun önlemlerin alınması ve gerektiğinde sistemlerin güçlendirilmesi önem taşıyor. Herkes, fırtına süresince dikkatli olmalı ve gerekli tedbirleri almalıdır.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz