Ev sahipleri için ödeme süresi doluyor! Son gün 31 Mayıs!

Ev sahipleri için ödeme süresi doluyor! Son gün 31 Mayıs!

Ev sahipleri için emlak vergisi ödeme süresi sona yaklaşıyor. Emlak vergisi yılda iki kez ödeniyor ve bazı vatandaşlar bu vergiden muaf tutuluyor. Peki, emlak vergisi ödemezseniz ne olur? Emlak vergisi cezası ne kadar?

Ödeme Tarihi ve Ceza Bilgileri

Emlak vergisi ödemeleri için son tarih 31 Mayıs 2024 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar ödeme yapmayan ev sahipleri, gecikme cezası ile karşı karşıya kalacak. Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün kayıtlı olduğu belediyeye yapılabilir. Ödeme yöntemleri hakkında detaylı bilgi belediyelerin internet sitelerinden veya e-Devlet üzerinden alınabilir.

Gecikme Zammı Detayları

Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak vergisinin iki taksitte ödendiğini belirtti. İlk taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor. 31 Mayıs, ilk taksit için son ödeme günü. Özelmacıklı, “Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda, geciken tutar için her ay ve kesri için yüzde 3,5 gecikme zammı uygulanacak” dedi.

Vergi Oranlarındaki Artış

Emlak vergisi mükelleflerinin 2024 yılı vergi değerleri, 2023 yılı vergi değerlerinin yüzde 29,23 oranında artırılmasıyla belirlenecek. Bina ve arazi için farklı vergi oranları uygulanıyor. Bina vergisi meskenlerde binde 1, diğer binalarda binde 2; arazide binde 1 ve arsalarda binde 3 olarak hesaplanıyor. Büyükşehir belediyeleri ve mücavir alanlarda bu oranlar yüzde 100 artırımlı uygulanmaktadır.

İndirimli Vergi Uygulaması Kimleri Kapsıyor?

İndirimli bina vergisi oranı uygulamasından kimlerin faydalanabileceği hakkında bilgi veren Özelmacıklı, “200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan engelliler, gelirleri sadece sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret olanlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri indirimli bina vergisi uygulamasından yararlanabilir” dedi.

Emlak Vergisi Ödeme Kanalları

Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün kayıtlı olduğu belediyelerden yapılabilir. Ayrıca birçok belediye internet üzerinden ödeme imkanı sunarken, e-Devlet üzerinden de ödeme yapılabilmektedir.

Ödeme Yapılmazsa Ne Olur?

Emlak vergisi ödenmediğinde, geciken tutar için her ay yüzde 3,5 gecikme zammı uygulanacak. Bu nedenle, ev sahiplerinin vergilerini zamanında ödemeleri büyük önem taşıyor.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz