Çoğu kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmeye devam ediyor! Aslında bu bir tercih meselesi…

Çoğu kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmeye devam ediyor! Aslında bu bir tercih meselesi…

Dünya çapında her yıl 18 milyon kişinin kalp-damar hastalıklarından öldüğünü belirten Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut : "Ülkemizde her yıl ölenlerin yüzde 37'si 460.000 kişi kalp ve damar hastalıklarından ölüyor…”

Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, Sağlık Haftası münasebetiyle açıklama yaptı…

Dünyada her yıl 18 milyon kişi hayatını kaybediyor

Kalp ve damar hastalıklarının bir hastalık değil bir seçim olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Akbulut : “Özellikle kalp-damar hastalıkları, dünyada ve ülkede engelliliğe, yaşam kalitesinin bozulmasına ve önemli ekonomik harcamalara neden olan başlıca hastalıklar arasında yer alıyor.

Dünya çapında her yıl yaklaşık 18 milyon kişi kalp-damar hastalıklarından ölüyor . 2030 yılına kadar hastalıklardan ölenlerin sayısının katlanarak artarak 30 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Yani her yıl Türkiye'nin üçte birine denk gelen bir nüfusun bu hastalıktan öleceği tahmin ediliyor. Ne yazık ki bu ölümlerin yüzde 75'i az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde meydana gelecektir. Ülkede her yıl yaklaşık 460.000 ölüm meydana gelirken, bu ölümlerin yaklaşık yüzde 37'si kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor.

Hastalığın ortaya çıkma nedenleri

En büyük hastalık türlerinden birinin kalp krizi olduğunu belirten Prof. Dr. Akbulut, şunları söyledi: “Kalp krizi, kalbin oksijen ihtiyacını taşıyan damarların tıkanması sonucu meydana gelir. Bu damar tıkanıklıklarının nedeni, başta kolesterol olmak üzere bazı yağların, zamanla darlığa neden olan damarların çevresinde birikmesi ve zamanla daralmaya neden olmasıdır.

Ana nedeni ise kötü beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, kötü alışkanlıklar ve diyabet ve hipertansiyon gibi bazı metabolik hastalıklardır. Bu hastalıklarla mücadele, kalp-damar hastalıklarından ölümleri önleyecek ve insanlar en önemli çağlarında ve en çok hayatlarını sürdürebilecekler. "Kalp ve damar hastalıklarına karşı önlem alınırsa ölümler yüzde 80 azalacak" dedi.