Halka arz tersine mi döndü?

Halka arz tersine mi döndü?

Halka arz durumu her ne kadar borsaya açılmalarına devam etse de eskisi gibi tavan gidemediği ve eskisine göre fiyatında gerileme olduğu görülmekte. Bu durumda vatandaşlar halka arzlarda rüzgâr tersine mi döndü diye düşünüyor.

Hala halka arzlar sürse de son dönemde gerçekleşen halka arzların hisse fiyatlarında düşüşler görülüyor. Nitekim buna bir örnek verecek olursak talep toplayan Lila Kâğıt hissesi 37,39 TL’den yaptığı girişte 41,14 TL’ye kadar yükseldi fakat son kapanışına baktığımızda 33,34 TL seviyelerine inmiş olduğunu görüyoruz.

Yatırımcılar artık daha seçici davranıyor!

İlk zamanlardaki gibi halka arzlara katılım oranı düşmüş durumda. Bunun sebebi ise halka arzlarda yaşanan getiri kayıpları yatırımcıları katılım konusunda daha seçici hale getirdi. Bir örnek verecek olursak en son halka arz edilen üç şirkete bakıldığında işlem görmeye başladığı ilk günden itibaren yatırımcılara zarar ettirdiği görülüyor. Vatandaşlar yaşanan bu düşüş karşısında bir sonraki halka ağları doğal olarak katılmak istemiyorlar ve seçici davranıyorlar.

Son dönemde katılan Koton firmasına baktığımızda hissesi 10 Mayıs’ta 33,54 TL’den kapansa da bugün geldiği noktada 28,18 TL’ye gerilemiş durumda. Yukarıda belirttiğimiz son üç halka arzın büyüklüklerine baktığımızda 4 milyar TL ve üzeri büyük büyüklüklerle karşılaşıyoruz. Borsa İstanbul’un 10.000 TL seviyesi üzerine çıkarak belli bir seviyeye ulaşması ek olarak son zamanlarda para piyasası fonlarının artan popülaritesi yatırımcıları borsadan ziyade onlara risk teşkil etmeyecek yatırımlara yöneliyorlar. Son döneme baktığımızda borsa İstanbul’da bu büyüklükteki halka arzlar için işlerin bir süreliğine terse döndüğünü söyleyebiliriz.

Bu yıl daha az halka arz bekleniyor!

Son dönemde piyasaya giren halka arzlar ilk günden itibaren tavan getiri getirmemesi hatta günü eksi tamamlaması yatırım yapmış olan vatandaşların halka arz hevesini fazlasıyla kırdı. Bu yıl geçtiğimiz yıl oranla daha az halka arz katılım bekleniyor. Halka arz rüzgârı tabii ki de bitmedi fakat vatandaş aldığı hisselerin ilk dönemki gibi tavan gitmeyeceğini inanmış oldu. bu durumda daha bilinçli ve seçici davranış gösteren yatırımcılar ortaya çıkmış oldu.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz