Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Eğer SGK var ise, erken emeklilik fırsatını yakalayabilirsiniz…

Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Eğer SGK var ise, erken emeklilik fırsatını yakalayabilirsiniz…

Birçok kişinin hayali erken emekli olmak. İşte erken emekli olmak isteyenlere güzel haber. Eğer SGK var ise, bu fırsattan yararlanma fırsatını yakalayabilirsiniz. İşte merak edilen tüm detaylar haberimizin geri kalanında yer almaktadır…

Erken emeklilik fırsatı

Emekliler gündemde kalmaya devam ediyor. Milyonlarca emekli Temmuz ayındaki enflasyon farkını sabırsızlıkla beklerken, bazı vatandaşlar erken emeklilik istemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl milyonlarca EYT çalışanı emekli olurken, birçoğu reşit olmadığı için emeklilik haklarını kullanamadı. Erken emeklilik almak isteyenler çözüm arıyor. Ayrıca SGK, genetik hastalığı olan vatandaşlara sigorta primleriyle emeklilik imkânı sağlıyor.

Maluliyet aylığı adı altında sigorta prim süresi sona ermemiş kişiler emekli olma hakkına sahiptir. Bu kapsamda SGK tarafından hastalıkla ilişkilendirilen ve erken emeklilik olanakları olarak adlandırılan koşullar genişletildi. Sağlık sorunu olanlar düşük primlerle erken emekli olabiliyor. Maluliyet aylığı kapsamındaki bazı hastalıklar SGK'da aşağıdaki şekilde belirlenir:

"Kanser, beyin tümörü, organ nakli, Parkinson sendromu, multipl skleroz , zeka geriliği, beyin felci, epilepsi, Behçet hastalığı, tüberküloz, retina kanaması, uzuv kaybı, siroz, anemi, şizofreni, demans, AIDS ve bipolar bozukluk"

Malulen emekli olma şartları

Sigorta süresi Türkiye'de emekli olmak isteyenler için önemli bir faktördür. Bu kapsamda erken emeklilik başvurusunda bulunan vatandaşların en az 10 yıl süreyle sigortalı olması gerekmektedir. Öte yandan sigorta alıcısının 1 800 gün boyunca sigorta primini ödemesi de önemli noktalardan biridir.

Engelli vatandaşlarımız için engellilik, sigortalının SGK'nın öngördüğü şartlarda çalışması sonrasında ortaya çıkar. Başka bir deyişle, engellilik nedeniyle emekli olmak isteyenlerin bu durumu engelli raporuyla belgelemeleri gerekmektedir. Bir çalışanının maluliyet sigortasından yararlanabilmesi için maluliyet oranının %60 olması gerekmektedir.