Emeklilik yaşı artık farklı! İşe girişi senesine göre 8 yıl önce emekli olma fırsatı

Emeklilik yaşı artık farklı! İşe girişi senesine göre 8 yıl önce emekli olma fırsatı

Türkiye’ de genel olarak emekli olabilmek için bazı şartlara uygun olmanız gerekir. Bu şartlar prim, yaş, çalışma şartı gibi konularda farklılık gösterir. Fakat emeklilik yaşına artık yeni bir güncelleme yapıldı.

Türkiye genelinde emekli olabilmek birçok kişinin yakından takip ettiği bir konudur. Birçok şart istenir ve bu şartlara uygun olmak içinde uzun bir süre beklemek gerekir. Fakat emeklilik yaşına artık güncelleme yapıldı. Giriş senesi 2007 tarihine kadar olan kişiler erken emekli olma imkanından yararlanabilecek. Bu kişilere 8 sene erken emeklilik müjdesi verildi. Bu durum emeklilikle ilgili bir planınız varsa tekrar gözden geçirmeniz doğru olacaktır. Bu konuda en doğru ve detaylı bilgilere ulaşmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmanız gerekir.

Bu şartları sağlayanlar emekli olabilir

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasası doğrultusunda, özellikle 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılan çalışanlar için çok önemli bir adım atıldı. Bu düzenleme ile yaş şartı engeli olmadan emekli olma imkânı sunuldu. Kadın ve erkek çalışanlar, belli bir hizmet süresi ve prim şartlarını karşılıyor olduklarında erken emeklilik imkanından faydalanabiliyor.

Erkek çalışanlar açısından yurtdışı borçlanması ve askerlik borçlanması da erken emeklilik açısından son derece önemli bir role sahiptir. Askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihi öne alınıp erken emeklilik fırsatı sunulurken, yurtdışında görev yapanlar için de emeklilik süresi avantajları yer alır. Malulen emeklilik ve kısmi emeklilik de erken emeklilik açısından alternatif yöntemler arasında yer alır. Belli prim ödeme süresi ve yaş koşullarını sağlayan kişiler, kısmi ya da malulen emeklilik imkanından faydalanabilirler.

BAĞ-KUR (4B) kapsamında 8 yıl erken emeklilik

Özellikle BAĞ-KUR (4B) kapsamında emekli olmayı bekleyen ve belli tarihlerden önce sigorta girişi olan vatandaşlar için 8 sene erken emeklilik imkanı sunuluyor. Bu düzenleme ile şirket ortaklığı ya da vergi kaydı bulunan esnaflar da erken emeklilik imkanından yararlanabilirler.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz