Çalışanlara müjde! Türkiye’de bir ilk gerçekleşti! Bu şirkette çalışanlar artık haftalık 4 gün çalışıyorlar…

Çalışanlara müjde! Türkiye’de bir ilk gerçekleşti! Bu şirkette çalışanlar artık haftalık 4 gün çalışıyorlar…

Bazı Avrupa ülkelerinde çalışma saatleri 4 güne indirilmeye başlandıktan sonra bu, Türkiye'de ilk kez özel bir şirket için hayata geçirildi. İşte ayrıntılar...

Birçok kişinin hayali olan bu çalışma saatleri artık Türkiye’de de uygulanmaya başlayacaktır.

Türkiye’de bir ilk, 4 günlük çalışma sistemi

200 akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik, "4 günlük çalışma " deneyini başlattıktan bir yıl sonra, bu sisteme sahip ve dünyada 4 gün çalışan ilk firma oldu. 4 günlük çalışma haftasına katılım oranı yüzde 94'e ulaşırken, Aksa Akrilik CEO'su Cengiz Taş, 4 günlük çalışma haftasının çalışanlarından güçlü destek aldığını söyledi. şirket içinde işbirliğinin ve takım ruhunun artırılmasını teşvik etti.

Bloomberg HT'den alınan bilgiye göre, çalışanlarının maaşları veya sosyal hakları olmadan 4 gün çalışma emrinde olan şirket, geçen hafta kısa çalışma testine başladı.

Bu sayede şirkete iş başvuruları arttı

Başarılı testlerden sonra şirket bunu kalıcı hale getirdi. Pilot çalışma döneminin ardından Aksa Akrilik çalışanları arasında gerçekleştirilen bir ankette , 4 günlük çalışma haftası , katılımı, üretkenliği, motivasyonu ve 85'in üzerinde iş-yaşam dengesini destekledi.

CEO'su Cengiz Taş'a göre uygulamalar aynı zamanda Şirketin Ar-Ge ve Sürdürülebilirlik Grubu Başkanı Aslı Ertan şunları söyledi: “Ekibimin motivasyonu bariz bir şekilde arttı.

4 günlük çalışma şeklinin izin günleri nasıldır?

Aksa Akrilik'in olumlu sonucuna rağmen uygulama sırasında çeşitli zorluklarla karşılaşıldı. Başlangıçta Salı ve Perşembe günleri izin günleri olarak belirlendi. Ancak sabit hat sistemindeki aksaklıklar nedeniyle şirket, günleri daha esnek belirleme kararı aldı.

Bazı çalışanlar da günlük izin yerine izinlerini saatlere bölmeyi tercih etti. Aksa Akrilik, bu talepler doğrultusunda 4 günlük çalışma haftası çerçevesinde kısmi molalar uygulamaya başladı. Genel merkezi Yalova'da olan şirkette işçiler dahil 1200 kişi istihdam ediliyor. Ancak saat başına ücret alan ve fazla mesai alan işçiler daha kısa olan çalışma haftasına dahil edilmez.

4 gün çalışma iş sistemi dünyada artmaktadır

Aksa Akrilik Türkiye'de bu denemeleri gerçekleştiren ilk büyük şirket olmasına rağmen son yıllarda dünya çapında başka şirketler de bu tür denemeler gerçekleştirdi. Geçen yıl tarafından Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma, denemeye katılan şirketlerin çoğunun beş günlük standarda geri dönmediğini ortaya çıkardı. Buna ek olarak, Alman şirketleri işgücü sıkıntısıyla mücadele etmek için çalışma haftalarını kısaltmaya başladı.

Yaklaşık 45 şirketin katılımıyla 1'inde başlayan altı aylık program kapsamında yüzlerce çalışan, maaşlarının tamamını alacak ve her hafta ek izin gününden yararlanacak. Milyarder Steve Cohen de geçen hafta daha fazla şirketin “4 gün çalışma haftası uygulamasına geçebileceğini söyledi.